Att leva med Trigeminusneuralgi

Diagnosen som även kallas "självmordssjukan" är en ovanlig åkomma och brukar drabba människor som passerat 50+ Jag fick Trigeminusneuralgi när jag var 23 år gammal och är hittills en av de yngsta i Sverige med denna hemska smärtsjukdom.

Mitt första inlägg

Kategori: Att leva med Trigeminusneuralgi

Hej på dig som läser detta!

Det behövs en blogg om Trigeminusneuralgi. Det finns på tok för lite information på svenska och vad som finns ännu mindre av är personliga berättelser. Så jag bestämde mig för att dela med mig av min...

  

Så här ser jag ut. Arlene heter jag och är i dagsläget 24 år gammal. Mitt helvete började en morgon i april 2011 när jag på morgonen börjde mig framåt för att plocka upp något när den värsta smärtan jag någonsin utstått uppstod i käken. Det kändes som att en blixt slog ner i ansiktet och jag trodde jag skulle svimma. Jag skrek och grät av mina enorma smärtor.

Bättre än så går det inte att förklara, smärtan är obeskrivbar.

Dessa smärtor gjorde att jag knappt kunde äta, dricka, borsta tänderna, prata, röra vid mitt ansikte eller ens vistas utomhus när det blåste minsta lilla då en vindpust kunde trigga en attack. De flesta dagarna hade jag mellan 50-80 attacker per dag, på en dålig dag uppemot 100. Hur var det då på en "bra" dag? Det kan jag inte svara på, det fanns inga bra dagar. Den enorma stressen och ständiga rädslan för nästa attack påverkade mitt liv extremt mycket. Jag blev fruktansvärt snarstucken och otrevlig mot de som bara försökte hjälpa mig genom att exempelvis fråga "Har du tagit en Alvedon? Det kanske hjälper?".

Inga värktabletter hjälpte. Inte minsta lilla.

Jag gick till tandläkaren många gånger i tron om att det var tandvärk. Först fick jag en bettskena då tandläkaren trodde jag bet ihop och spände käkarna för hårt när jag sov. Denna bettskena var helt värdelös, faktiskt triggade den ännu fler attacker. Jag fick träffa många specialister och när de stod där som frågetecken började de prata om att dra ut tänder de trodde höll på att dö/redan var döda. Det var inte några fel på mina tänder.

Tre månader gick. Jag började fundera på självmord, smärtorna var olidliga att leva med. Jag sökte mig till Flashbacks forum. Någon nämnde Trigeminusneuralgi (förkortat TN) och då började jag plötsligt komma någonting på spåren. Min läkare på vårdcentralen skickade en remiss till Neurologmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg samtidigt som han skrev ut Tegretol (Karbamazepin) som eventuellt kunde dämpa smärtorna.

Till en början gjorde medicinen verkan och jag stoppar där för den här gången.

Kommentarer

 • Blogg.se säger:

  Lycka till med din nya blogg!

  2012-12-03 | 02:05:34
  Bloggadress: http://blogg.se
 • Camilla säger:

  Hej!
  Har oxå TN, samt vanlig nervsmärta,käkledssmärta och musklerna klämmer/blodkärlen på nerverna.
  Har dagigen värk, men blixattackerna har jag lyckats hålla lite i styr med hjälp av nervblockader, har testat alla tänkbara mediciner, Lyrica etc. inget har hjälpt direkt bra. nervblockaderna är bäst. men sommaren är värst när det e jätte varmt, vinter likaså när dte är jätte kallt, blåser det för mycket ute så e det ett helvet etc. ja du vet nog vad jag menar. Eftersom jag har problem med käkleden(bröt käkbenet en gång och så lyckades jag bryta igen fast vid käkleden) så käkleden och mitt bett är lite snett,därav jag måste äta morfintabletter idag- men fördelen är att det slappnar av musklerna runt om, jag är inte lika spänd-vilket oxå minskar ned attackerna. men blockaderna i nerverna är min räddning, lika så läggs det bak om örat ned till nacken. operationen i käkleden som va nödvändg för ett år sedan gjorde detta värre förstås. jag fick min första käkfraktur som 19 åring, har haft detta är 14 år snart, hela mitt liv, ja jag ligger efter många i livet, har underbara föräldrar utom dom hade jag nog haft det mycket väldigt väldigt tufftare i livet. men sommaren är den värsta perioden i mitt liv, får mkt blixattacker då, förra sommaren åkte jag in två gg till akuten då inget hemma hjälpte... fick nånting som gjorde att jag somna- dagen efter mådde jag hyfsat men rejält tagen... Hopaps din Op. går/gick bra, har hört gott om den :)

  Svar: Hej Camilla! Min OP var lyckad och jag är idag inte bara vid liv, jag lever faktiskt :)
  Arlene Larsson

  2014-04-02 | 17:58:43

Kommentera inlägget här: